5 belastingtips voor jonge ouders

Het Nederlandse belastingstelsel is een soort oerwoud vol met aftrekposten en toeslagen. Logisch dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom 5 aftrekposten of belastingkortingen voor jonge ouders die hun belastingaangifte over 2014 willen invullen.

1. Aftrek levensonderhoud kinderen

In 2015 is deze aftrekpost afgeschaft, maar bij uw belastingaangifte over 2014 mag u nog vaste bedragen aftrekken voor de kosten van levensonderhoud van uw kind. Voorwaarde is wel dat uw kind jonger is dan 21 jaar en niet zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind en de precieze situatie mag u €205 of meer aftrekken. Klik hier voor een overzicht van de bedragen.

 

2. Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Als u en uw partner beiden werken en een kind hebben dat jonger is dan 12 jaar, kunt u eventueel in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting, die kan oplopen tot €2133 per jaar. De minstverdienende moet daarvoor minstens €4814 verdienen, of in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek.

 

3. Alleenstaande ouderkorting

Ook dit voordeeltje verdwijnt in 2015, maar voor uw belastingaangifte over 2014 kunt u er nog gebruik van maken. Alleenstaande ouders met een kind dat jonger is dan 18 jaar kunnen vaak €947 of zelfs meer aftrekken.

 

4. Kindgebonden budget

Als uw inkomen niet te hoog is, kunt u naast kinderbijslag ook een kindgebonden budget ontvangen. Op Toeslagen.nl, een website van de Belastingdienst, kunt u berekenen op hoeveel toeslagen u recht hebt. Ook kun u daar toeslagen aanvragen.

 

5. Specifieke zorgkosten

Veel zorgkosten van het kind worden al gedekt door de basisverzekering van een van de ouders, waaronder de kosten rond de bevalling. Maar als uw kind naar een kinderarts, psycholoog of psychiater gaat, of een specialist bezoekt, mag u de kosten daarvan aftrekken.

Bron: De Telegraaf