Editie juli 2016

WKR: Personeelskorting en gebruikelijkheidscriterium

Na invoering van de  werkkostenregeling (WKR) mag je als  werkgever de werknemers personeelskorting blijven geven. Deze korting hoeft niet in de vrije ruimte opgenomen te worden. Er geldt namelijk een gerichte vrijstelling voor. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de personeelskorting.

Deze korting mag niet meer bedragen dan 20% van de waarde van de producten in het economische verkeer met een maximum per werknemer van€ 500 korting per jaar.
Onder de WKR mag de ongebruikte korting van voorgaande jaren niet meer meegenomen naar volgend jaar. Als het jaar voorbij is, vervalt niet-gebruikte korting.

Tot 1-1-2016 was het nog de omvang van de vergoeding of verstrekking die gebruikelijk moest zijn.
Nu draait het om de gebruikelijkheid van het in de werkkostenregeling stoppen van de vergoeding of verstrekking op zich. Is deze op zich al ongebruikelijk dan zal het aanwijzen ervan als eindheffingsbestanddeel dat ook zijn.
De gebruikelijkheidstoets houdt in dat de vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen die de werkgever aanwijst als eindheffingsloon, niet meer dan 30% mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Per 2016 geldt bovendien dat het aanwijzen van de vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling van een bepaalde omvang gebruikelijk moet zijn.

Lees verder...

---

'Veel Nederlandse mkb'ers gebruiken belastingparadijzen'

Veel Nederlandse mkb'ers hebben via een Panamese tussenpersoon een bedrijf opgezet in een belastingparadijs. Het gaat om offshorevennootschappen, stichtingen en trusts.

Lees verder...

---

Fiscus moet te hoge toeslag kinderopvang binnen vijf jaar terugvragen

De termijn waarbinnen de Belastingdienst een kinderopvangtoeslag naar beneden kan bijstellen, vervalt na vijf jaar.

Lees verder...

---

Hoge Raad keurt fictief rendement voor belasting op vermogen goed

De Hoge Raad vindt het geen punt dat de Belastingdienst in 2011 een fictief rendement op vermogen van 4 procent rekende in de inkomstenbelasting.

Lees verder...

---

België blokkeert overeenkomst over belastingontduiking

De EU-ministers van Financiën hebben de onderhandelingen afgebroken over het aan banden leggen van belastingontwijking door multinationals per 1 januari 2019.

Lees verder...

---