Editie september 2017

---

Privégebruik leaseauto in strijd met bedrijfsregels kan duur komen te staan

Een werknemer van een schoonmaakbedrijf had voor zijn werk de beschikking over een leaseauto. De werknemer had  al in het verleden verschillende malen deze auto voor privédoeleinden gebruikt. Volgens de bedrijfsregels was dat verboden. De werkgever had de werknemer toen, maar ook begin 2017, hierop schriftelijk gewezen. Bij de laatste waarschuwing was de werknemer er bovendien op gewezen dat indien hij de leaseauto toch weer voor privédoeleinden zou gebruiken, een ontslag op staande voet zou volgen.

De werknemer is op een zondag 28 februari 2017 naar een relatie van zijn werkgever gegaan. Hij maakte daarbij gebruik van de auto van de werkgever. Het bezoek stond niet op de werkplanning van de werknemer.  Weliswaar stelde de werknemer dat hij het bezoek had gebracht in het belang van zijn werkgever, maar de werkgever was daarvan niet overtuigd. Ook een verklaring van de relatie van de werkgever dat de werknemer dat de werknemer hem op die zondag had bezocht, maar hem alleen maar advies had gegeven en geen werkzaamheden had verricht, kon de werknemer niet baten. De werkgever heeft de werknemer op 28 maart 2017 met onmiddellijke ingang ontslagen.

Lees verder...

---

Inkeren

Heeft u nog vermogen op een of andere wijze in het buitenland “geparkeerd” en tot nu toe “verzuimd” omdat in uw aangifte ib. aan te geven dan wordt het hoog tijd om in te keren.

Inkeren is een vrijwillige verbetering van een onjuist gedane aangifte door het niet opgeven van vermogen in het buitenland. U heeft ongetwijfeld met enige regelmaat in de krant kunnen lezen dat de belastingdienst weer geld in het buitenland heeft “gevonden” dat niet is aangegeven. Als er niet vrijwillig tot inkeer wordt overgegaan wordt de zwartspaarder zwaar gestraft.

Om deze zwartspaarders aan te sporen het verzwegen vermogen aan te geven zijn er al een aantal gunstige regelingen geweest. De regels worden echter steeds verder aangescherpt.

Lees verder...

---

Belastingdienst ging laks om met kentekenfoto's

De Belastingdienst is jarenlang onzorgvuldig omgegaan met foto's van kentekens. Dat blijkt volgens het ANP uit interne memo's die het persbureau heeft opgevraagd na een arrest van de Hoge Raad. Die tikte de fiscus begin dit jaar al op de vingers over het bewaren van de foto's.

Lees verder...

---

Hypotheekrente niet aftrekken als alimentatie

Een man die de volledige hypotheekrente betaalde van een huis waarvan hij en zijn ex-vrouw eigenaar waren, kan de helft van de rente niet opgeven als aftrekpost in zijn aangiften.

Lees verder...

---

Brussel wil meldplicht in strijd tegen belastingontwijking

Belastingadviseurs en andere tussenpersonen moeten het bij de belastingdienst melden als ze nieuwe constructies aanbieden aan klanten om belasting te ontwijken. Dat staat in een plan van de Europese Commissie om belastingontwijking tegen te gaan, bevestigen bronnen tegen de NOS. Eerder berichtten The Guardian en het Financieele Dagblad al over de plannen.

Lees verder...

---