Editie december 2017

Afschaffing dividendbelasting: zou het de dga moeten uitmaken?

De kabinetsformatie is amper een feit en er is meteen een fiscaal hoofdpijndossier uit de grond gerezen. Het kabinet mag aan de bak om zijn voornemen tot afschaffen van de dividendbelasting te verdedigen. 

Kritiek ten aanzien van de maatregel kwam eerst omdat het kabinet niet direct een goed verhaal had over ‘het waarom’ ervan. Vervolgens kwamen er geruchten dat prominente multinationals de formerende partijen onder druk zouden hebben gezet om de maatregel in het regeerakkoord op te nemen. Afschaffing van de dividendbelasting zou namelijk gunstig zijn voor hun aandeelhouders.

Hoe zit dat nu? Als een in Nederland gevestigde dochtermaatschappij van een internationaal concern dividend uitkeert aan haar moedervennootschap in het buitenland, dan houdt Nederland nu nog dividendbelasting in. Het belastingverdrag met dat land maakt het vervolgens in een aantal gevallen mogelijk om een deel van die belasting terug te halen. Daarnaast zijn er wellicht ook verrekeningsmogelijkheden in het buitenland zelf. Het hele proces van belasting terughalen en/of verrekenen is gecompliceerd en kost veel tijd en geld.

Lees verder...

---

Zelfstandige zonder personeel en wetgevingsplannen voor 2019

De kabinetsplannen zijn duidelijk. De huidige wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) komt te vervallen. Deze wet is dan geen lang leven beschoren geweest, en dat met al die invoeringsproblemen!

De tarieven van de ZZP’ers worden doorslaggevend om te bepalen of ze al dan niet geacht worden bij de opdrachtgever in dienst. bij lager tarieven, tussen EUR 15 en EUR 18 per uur is dat het geval.

Bij hogere tarieven, vermoedelijk vanaf EUR 75 per uur wordt men niet geacht in dienstbetrekking te zijn.

Lees verder...

---

'Ruling of niet, de belastingdienst mag niemand bevoordelen'

Een belastingruling, het klink een beetje als een speciale afspraak met de belasting. Alsof er wat mogelijk is, alsof je als belastingplichtige een deal kunt sluiten. Zoals Ikea dus afspraken maakte met de belastingdienst. En waarvan de Europese Commissie nu onderzoekt of Ikea onrechtmatig is bevoordeeld.

Lees verder...

---

Aantal auto's groeit: wegenbelasting stijgt naar 5,7 miljard euro

Het Rijk en de provincies verwachten komend jaar ruim 5,7 miljard euro aan wegenbelasting oftewel motorrijtuigenbelasting te innen. Dat is 173 miljoen euro meer dan de verwachting voor 2017. De stijging komt doordat er meer voertuigen op Nederlandse wegen rijden.

Lees verder...

---