Editie augustus 2015

Investeren is vooruit kijken.

Als een ondernemer investeert in zijn onderneming, zijn er in de Wet IB 2001 speciale faciliteiten van toepassing. Een van die faciliteiten is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als een ondernemer in een kalenderjaar investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen, mag hij een bepaald percentage van het totale investeringsbedrag in mindering brengen op zijn belastbare winst.

Hij krijgt deze aftrek pas als hij in een kalenderjaar meer investeert dan € 2.300. De aftrek bedraagt dan 28%. Als het totale investeringsbedrag in 2015 tussen de € 55.745 en € 103.231 ligt, bedraagt  de  aftrek een vast bedrag van € 15.609. Investeert men meer dan wordt dit bedrag langzaam afgebouwd naar € 0 bij een jaarinvestering van € 309.693.

Helaas mogen niet alle investeringen worden meegenomen bij het bepalen van de investeringsaftrek. Zo zijn bijvoorbeeld personenauto’s en grond voor het bepalen van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek uitgesloten.

Leuk dit soort cijfers maar ondernemers zijn zich vaak te weinig bewust van de mogelijkheden om te spelen met de investeringen.

Lees verder...

---

Slachtoffer identiteitsfraude hoeft toeslag niet terug te betalen

Een slachtoffer van identiteitsfraude hoeft de toeslagen die door een fraudeur op zijn naam zijn aangevraagd niet terug te betalen aan de Belastingdienst.

Lees verder...

---

Startende ondernemer mag kosten verhuizing aftrekken

Een ondernemer die verplicht moest verhuizen toen hij zijn bedrijf startte, mag die kosten aftrekken van de winst van zijn zaak.

Lees verder...

---

FIOD kan sneller prepaidtelefoon aftappen

De FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, mag binnenkort zelf apparatuur inzetten om prepaidtelefoons af te luisteren.

Lees verder...

---

Weer minder oldtimers op de weg

Oldtimers verdwijnen steeds meer van de Nederlandse wegen, sinds de belastingvrijstelling voor oude auto's drastisch is ingeperkt.

Lees verder...