Editie september 2015

Oudedagsparen in eigen beheer, de opvolger van pensioen in eigen beheer?

Eindelijk, op 1 juli jongstleden heeft Wiebes de nieuwe plannen voor opbouw van een pensioen in eigen beheer gepubliceerd. We zaten er al geruime tijd op te wachten. Duidelijkheid heeft het echter nog niet gebracht. We zitten nog steeds in een brainstorm fase echter twee fenomenen hebben het daglicht gezien en wel de oudedagsbestemmingsreserve (OBR) en het oudedagsparen in eigen beheer. De voorkeur van Wiebes gaat uit naar de laatste. De OBR is niet echt nieuw. Het is de zogenaamde fiscale oudedagreserve die we kennen bij de eenmanszaak omgezet naar de oudedagsreserve in de vennootschapsbelastingsfeer.

Helaas brengen geen van beide mogelijkheden vereenvoudiging van de wet- en regelgeving en zal er nog een overgangsregeling gemaakt moeten worden voor de bestaande pensioenen in eigen beheer.

Lees verder...

---

Nieuwe vermogensbelasting: zoveel gaat u erop voor- of achteruit

De vermogensrendementsheffing gaat op de schop. Dat betekent dat u vanaf 2017 een ander tarief betaalt over uw belastbare vermogen. In deze grafieken kunt u zien hoeveel u erop vooruit of achteruit gaat.

Lees verder...

---

Fiscus gaat plug-in hybrides meer belasten

Plug-in hybrides worden de komende jaren flink duurder in de autobelasting. Dat blijkt uit een tabel die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiƫn dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Lees verder...

---

Milieubelastingen brengen 24 miljard op

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar 23,9 miljard euro ontvangen aan milieuheffingen en -belastingen. Van elke euro nemen particulieren 66 en bedrijven 34 eurocent voor hun rekening. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Lees verder...

---

AFM in beroep tegen uitspraak zwartspaarders

De Autoriteit Financiƫle Markten gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over het onwettig opvragen van informatie over zwartspaarders bij de Belastingdienst.

Lees verder...