Belasting voor de koning

De ministerraad besluit binnenkort of de koning belasting moet gaan betalen of daarvan vrijgesteld blijft. Dat is het belangrijkste punt in de evaluatie van de begroting van de koning die op de agenda staat, meldt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen.

Premier Rutte beloofde in oktober de voor- en nadelen van de belastingvrijstelling van de koning op een rij te zetten en de manier waarop de kosten van het koningshuis over de begrotingen van ministeries zijn verspreid te evalueren. Het kabinet zou de evaluatie in mei naar de Kamer sturen. Dat is een maand vertraagd.

Praktijk
PvdA, SP en D66 pleitten er vorig jaar voor om de belastingvoordelen van de koning af te schaffen. Volgens premier Rutte verandert dat in de praktijk niets, omdat hij een hogere bruto-uitkering krijgt als hij belasting moet betalen.

“Ze betalen geen belasting over hun inkomsten, vermogen, erfenissen en schenkingen. Mensen begrijpen dat niet”, stelt SP-Kamerlid Van Raakvolgens NOS. 

Acht miljoen
In 2015 is de uitkering van de Staat 7.659.000 euro voor de koning, zijn vrouw en moeder gezamenlijk. Over het onbelast vermogen en de successierechten maakt het Koninklijk Huis geen cijfers bekend, volgens NOS.

Bron: De Ondernemer