Belastingdienst mag snelwegcamera niet gebruiken voor controle

De Belastingdienst mag de beelden van snelwegcamera’s niet gebruiken om te controleren of automobilisten auto’s van de zaak gebruiken voor privégebruik.

De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat er geen wettelijke basis is om de beelden van camera’s langs de snelwegen van het Korps landelijke politiediensten te gebruiken.

De Hoge Raad sprak zich uit in een specifieke casus waarbij drie automobilisten de auto van de zaak gebruikten en verklaarden dat het privégebruik van de auto onder de vijfhonderd kilometer bleef.

Met behulp van beelden van de snelwegcamera’s kwam de fiscus erachter dat de auto’s op andere locaties werden gesignaleerd dan opgegeven in de rittenregistraties. Volgens de Hoge Raad wordt het privéleven geraakt door het gebruik van de camera’s die voorzien zijn van automatische nummerplaatherkenning.

“Het gaat hier namelijk niet om één of enkele waarnemingen in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen, vastleggen, bewerken en jarenlang bewaren van gegevens over de bewegingen van voertuigen op diverse plaatsen in Nederland”, aldus de Hoge Raad.

Bron: Nu.nl