Familiebedrijven blijken op lange termijn succesvoller te zijn

Onderzoek van universiteit Nyenrode toont aan dat Nederland ongeveer 260.000 familiebedrijven telt. Dit aantal betekent dat 69% van het totaal aantal bedrijven in Nederland een familiebedrijf is dat al generaties lang in handen van een familie is. Deze familiebedrijven zijn goed voor ongeveer 53% van het bruto binnenlands product, wat zo`n 320 miljard euro per jaar betekent.

Net als `gewone` bedrijven moeten familiebedrijven winst maken. Volgens Roberto Flören, Baker Tilly Berk hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht aan Nyenrode Business Universiteit, zijn er echter wel wat verschillen tussen bedrijven en familiebedrijven. Zo blijken familiebedrijven op de lange termijn succesvoller te zijn en kunnen daardoor blijven voortbestaan.

Flören vertelt dat familiebedrijven ook een sterker strategisch inzicht hebben. `Waar beursgenoteerde bedrijven maximaal vier jaar vooruitkijken en altijd uit zijn op winstmaximalisatie, zijn bestuurders van familieondernemingen bezig met de vraag of hun bedrijf bij een volgende generatie nog bestaansrecht heeft.` Volgens de hoogleraar kijken familiebedrijven zo ver vooruit omdat hun verantwoordelijkheidsgevoel hoger ligt.

Bron: Profnews