Hypotheekrente niet aftrekken als alimentatie

Een man die de volledige hypotheekrente betaalde van een huis waarvan hij en zijn ex-vrouw eigenaar waren, kan de helft van de rente niet opgeven als aftrekpost in zijn aangiften.

Dat oordeelt het gerechtshof in Den Bosch. De man scheidde in 2008 van zijn vrouw die de woning toen ook verliet. In 2011 en 2012 waren zij beiden nog eigenaar van het huis waarin de man achterbleef. De twee kwamen tijdens hun scheiding overeen dat de man in de woning kon blijven wonen, onder de voorwaarde dat hij de volledige hypotheeklast voor zijn rekening zou nemen.

Hij betaalde €8831 per jaar aan hypotheekrente. In zijn belastingaangiften van 2011 en 2012 voerde hij de helft daarvan op als uitgave voor onderhoudsverplichting. Volgens de man was de hypotheekrente een periodieke uitkering (…) tot voorziening in het levensonderhoud van zijn ex-echtgenote en hun kind.

Daar gingen de belastinginspecteur en de rechter niet in mee. Het hof bevestigt hun oordeel dat het betalen van de volledige hypotheekrente gekoppeld is aan het recht van de man om in de woning te mogen blijven wonen. Daarmee voorziet de betaling niet in het levensonderhoud van zijn ex en kan de hypotheekrente geen persoonsgebondenaftrek zijn.

Bron: de Telegraaf