Meer mensen sluiten levenstestament af

Steeds meer mensen sluiten een levenstestament af. Het aantal is in het tweede kwartaal van 2014 met 9% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal 2013, zo laat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) weten. In een levenstestament, of pretestament, legt iemand vast wie zijn belangen behartigt als hij daartoe zelf niet meer in staat is. Dat voorkomt bijvoorbeeld financieel misbruik. Er zijn in de tweede drie maanden van dit jaar 9.695 levenstestamenten geregistreerd, tegen 5.046 in het tweede kwartaal afgelopen jaar.

De forse toename komt doordat steeds meer mensen de relatief nieuwe notariële akte ontdekken en omdat sinds vorig jaar de testamenten digitaal in een centraal register kunnen worden ingeschreven. Er zijn nu ruim 44.500 mensen die een geregistreerd levenstestament hebben opgesteld. Nabestaanden of andere personen krijgen een volmacht om bijvoorbeeld belastingaangifte, bankzaken of meer praktische dingen zoals de verzorging van een huisdier te regelen.

Een `gewoon` testament wordt uitgevoerd na het overlijden van iemand, een levenstestament gaat al tijdens het leven in. Het pretestament bestaat sinds september 2010, aldus de KNB.

Bron: Profnews.nl