Nieuwe VAR leidt tot angst bij bedrijven

Door de beoogde Wet Deregulering Arbeidsrelaties, de Wet DBA, de vervanging van de VAR, zijn veel bedrijven bang dat zij de zzp’ers die zij inhuren achteraf als werknemers moeten behandelen. Bedrijven zijn druk bezig de risico’s daarvan af te wentelen.

Als de Eerste Kamer instemt met de Wet DBA, dan gaat deze per 1 april 2016 van kracht. Staatssecretaris Wiebe van Financiën wilde eerst dat de wet al op 1 januari 2016 zou ingaan, maar stelde dit uit na bezwaren vanuit de Eerste Kamer. De wetswijziging kan de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers op losse schroeven zetten. Bedrijven nemen verschillende maatregelen om te vorkomen dat zelfstandigen alsnog als werknemer behandeld willen worden, schrijft het Financieele Dagblad op haar website.

Risico’s beperken

Een bekende omroeper heeft al 200 freelancers laten weten dat zij zich moeten aanmelden bij een bemiddelingsbedrijf als zij in aanmerking willen blijven komen voor opdrachten bij de omroep. Het bedrijf geeft aan op deze manier de risico’s te beperken van de wet waarmee het kabinet vanaf 1 april schijnzelfstandigheid wil tegengaan.

Payroll

Meer mediabedrijven verwijzen freelancers naar payrollbedrijven en andere arbeidsbemiddelaars om te vermijden dat zij als werkgever worden aangemerkt, met de extra kosten die daarbij komen kijken.

De Algemene Bond van Uitzendorganisaties (ABU) en belangenorganisatie ZZP Nederland zien dat ook bedrijven in andere branches zoeken naar mogelijkheden om geen rechtstreekse overeenkomsten aan te gaan met zelfstandige ondernemers. Maar hiermee zijn ze nog niet direct veilig. Belangenorganisaties en fiscaal deskundigen waarschuwen dat zelfstandig ondernemerschap al snel ter discussie staat als opdrachtgevers en opdrachtnemers geen rechtstreekse overeenkomst aangaan. De bemiddelaar loopt dan het risico als werkgever te worden aangemerkt. Als die zijn verplichtingen niet kan nakomen, zoals afdracht van loonbelasting en sociale lasten, draait de opdrachtgever daarvoor op.

Dienstverband afdwingen

Een ander risico is dat zzp’ers naar de rechter stappen om een dienstverband als werknemer af te dwingen, zegt belastingadviseur Jan-Bertram Rietveld van EY tegen het FD. Bijvoorbeeld om na afloop van een opdracht aanspraak te kunnen maken o peen werkloosheidsuitkering of bij ziekte op doorbetaling door de werkgever.

Bron: PenO Actueel