Tegenslag voor Belastingdienst in jacht op zwartspaarders

Het Gerechtshof Arnhem heeft beoordeeld dat naheffingen en boetes die zijn opgelegd aan vermoedelijke zwartspaarders ongeldig zijn. Sinds 2001 maakte het ministerie van Financiën drie keer gebruik van deze tipgevers. De lijst blijkt zeer betrouwbaar; 61 van de 69 namen bleek inderdaad zwart geld te hebben. Ondanks de inkeerregeling staan er nog tientallen miljarden op buitenlandse rekeningen geparkeerd.

Het oordeel is het slot van een zaak die Gerechtshofpresident Fred van der Winkel in november aanspande. Hij deed aangifte van beïnvloeding van getuigen. Twee ambtenaren, die de Belastingdienst een lijst met zwartspaarders hadden gegeven, weigerden voor de rechter de naam van de tipgever te noemen. Ambtenaren hebben echter geen verschoningsrecht. Ook waren de ambtenaren van bovenaf beïnvloed. De twee getuigen staan woensdag voor de Hoge Raad om uit te leggen waarom de tipgever anoniem moest blijven.

De uitspraak van het Gerechtshof Arnhem is gebaseerd op het feit dat de belastinginspecteur `op onrechtmatige wijze heeft geweigerd de naam van de tipgever bekend te maken`. De rechtbank had in 2011 al geëist dat de naam van de tipgever openbaar moest worden. Daar is de Belastingdienst nooit tegen in beroep gegaan.

Bron: Profnews